• door

De meeste drugs beïnvloeden de hersenen als een “beloning circuit,” waarmee euforie en overstromingen worden doorgegeven door de chemische boodschapper dopamine. Een goed functionerende beloningssysteem motiveert een persoon om gedrag te herhalen dat nodig is om te gedijen, zoals eten en tijd doorbrengen met dierbaren. Pieken van dopamine in het beloningscircuit veroorzaken de versterking van aangenaam, maar ongezond gedrag zoals het nemen van drugs, waardoor mensen het gedrag steeds opnieuw herhalen (Bron: www.connection-sggz.nl).

Als een persoon herhaaldelijk drugs blijft gebruiken zullen de hersenen zich aanpassen door niet meer te reageren op het verminderde vermogen van cellen in het beloningscircuit. Dit vermindert de euforie die de persoon voelt in vergelijking met de euforie die ze voelden toen ze voor het eerst middelen innamen – een effect dat bekend staat als tolerantie. Ze kunnen meer van het middel nemen om dezelfde euforie te bereiken. Deze hersen aanpassingen leiden er vaak toe dat de persoon steeds minder in staat is om plezier te ontlenen aan andere dingen die ze ooit genoten, zoals voedsel, seks of sociale activiteiten.

Langdurig gebruik veroorzaakt ook veranderingen in andere chemische systemen en circuits in de hersenen die functies beïnvloeden, hier zien we onder meer dat de volgende skills van het leven worden beïnvloed:

  • Vermogen om te leren
  • Besluitvorming en inschattingsvermogen neemt af
  • Stressbestendigheid gaat omlaag
  • Het geheugen gaat achteruit
  • Gedrag verandert vaak op een negatieve manier

Ondanks het feit dat een verslaafde zich bewust is van deze schadelijke resultaten, blijven veel mensen de drugs gebruiken ze nemen, wat de aard van verslaving is. Hierdoor komen verslaafden vaak in de problemen tijdens het dagelijks leven en vinden zij het ook moeilijk wanneer het tijd is om aan de bel te trekken. Echter zijn er tegenwoordig goede medische hulpmiddelen (goederen en diensten) die een verslaafde bij kunnen staan tijdens hun proces van cleansing in een afkickkliniek