Beter voorbereid op de hittegolf van de toekomst

  • door

Het klimaat is aan het veranderen en dat beginnen we nu echt te merken. Elk jaar worden er nieuwe warmterecords gezet en ook dit jaar was er in Augustus weer een flinke hittegolf die zo’n twee weken aanhield. Toch is Nederland een land dat niet echt goed is voorbereid op dergelijke hitte. Normaal hebben we natuurlijk slechts een paar dagen echte hitte in Nederland en dan trekken we meestal naar badplaatsen of het strand om af te koelen. Maar de verwachting is dat in de toekomst deze hittegolven langer zullen duren en we uiteindelijk zelfs een mediterraan klimaat zullen krijgen. Het is belangrijk dat we in de toekomst beter zijn voorbereid op dergelijke hitte en in dit artikel bespreken we tips om dit te doen.

Airconditioning

In Nederland hebben slechts weinig huizen airconditioning. Vroeger waren er slechts een paar dagen waar de warmte zo hoog was dat airconditioning nodig was en met een goed geïsoleerd huis wist je de hitte meestal wel buiten te houden. Maar tegenwoordig is een hittegolf zo lang dat het ook in huis ontzettend heet wordt. Zekere kleinere woningen en studentenkamers hebben het zwaar te verduren. Daarom kan het in de toekomst wel verstandig zijn om airconditioning te installeren in je woning.

Afkoelen in de tuin

Het zal niet mogelijk zijn om elke dag naar het strand of een meer te gaan tijdens een hittegolf. Deze zomer stonden de wegen naar de stranden al vaak in de file en daarnaast waren ook de stranden natuurlijk overvol. Als je een tuin hebt, klein of groot, dan is het een goed idee om je tuin zo in te richten dat je ook hier heerlijk kunt afkoelen op hete dagen. Een tuin met veel groen en planten is om te beginnen al een stuk koeler dan een tuin vol met tegels. Daarnaast is het ook een goed idee om een overkapping of parasol neer te zetten natuurlijk. Op deze manier kun je een stuk koeler in de tuin zitten. Kies bijvoorbeeld voor een zweefparasol.

Zwembad in de tuin

Als het vaker zo warm wordt, zullen veel mensen natuurlijk graag een zwembad in de tuin willen. Een ingebouwd stenen zwembad is natuurlijk zeer duur maar een makkelijk op te zetten zwembad is voor de meeste mensen wel prima mogelijk. Houdt er wel rekening mee dat een zwembad veel water verbruikt en tijdens hittegolven wordt er vaak geadviseerd watergebruik te minimaliseren.