De grote vragen des levens

Er zijn in Nederland steeds minder mensen die een bepaalde religie aanhangen. Steeds nadrukkelijker geeft de wetenschap antwoord op onze grote vragen des levens, waardoor religies hun aantrekkingskracht verliezen. De vraag: 'waar komt het universum vandaan?', wordt tegenwoordig beantwoord met 'de Big Bang'. Hoe de vork precies in zijn steel zit, dat weten we nog niet precies. Dat het universum 13,7 miljard jaar oud is en dus niet 6000 jaar (zoals in de Bijbel staat) is inmiddels wel met tamelijk grote zekerheid te zeggen. Het is logisch dat de moderne mens daardoor antwoorden zoekt in de wetenschap en minder in religie. Toch zijn er ook een hoop vragen waar de wetenschap niets over kan zeggen. Wat is belangrijk in het leven? Wat moet ik doen als ik een goed mens wil zijn? Hoe ben ik een goede vader of moeder? Vroeger bood religie ons een antwoord op deze vragen. Waar kunnen we nu terecht?

De behoefte aan spiritualiteit

Dat de moderne mens de wetenschap heeft omarmt in het beantwoorden van grote levensvragen, betekent niet dat er geen vraag naar spiritualiteit is. Mindfulness bijvoorbeeld, is booming in de laatste jaren. Ook paragnosten en mediums zijn veel gevraagd. Ik vind dat niet gek. Wie alleen op de wetenschap afgaat, komt uit bij een wereld waarin alles verloopt volgens wetmatigheden. Vrije wil bestaat niet, tijd bestaat ook niet en u en ik bestaan alleen als een soort bijeffect van elektrische impulsjes in het brein. Zo kan een mens niet leven. We moeten wel iets of iemand anders raadplegen om niet stuurloos in het leven rond te dobberen.

Online een paragnost spreken

Zoals gezegd heeft ieder mens hierin zijn eigen voorkeuren. Men kan de filosofie raadplegen met knagende vragen die moeilijk te beantwoorden zijn. Als afgestudeerd filosoof kan ik echter melden dat de filosofie zelden tot nooit een pasklaar antwoord geeft op een vraag. Meestal leidt een vraag alleen maar tot meer vragen. Om concrete antwoorden te vinden, kan het ook een optie zijn om een paragnost of een online medium te raadplegen. Deze kan uw vragen over het leven of de dood met u bespreken. Iedere paragnost heeft een andere specialiteit, waardoor u zelf kunt kiezen welke het beste bij u past. Ze werken bijvoorbeeld met methodes als tarotkaarten, chakras of handlezingen. Vervolgens kunt u kiezen of u het liefste belt of chat met uw gekozen paragnost. Het kan zomaar een boei zijn om u aan vast te houden, tijdens het dobberen in de ondoorgrondelijke zee die het leven heet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *