De wondere wereld van de e-bike!

  • door

Er zijn enorm veel e-bikes op de markt gekomen de afgelopen jaren. Voor iemand die er geen tot weinig verstand van heeft kan dit behoorlijk overweldigend zijn. Het kan er zelf voor zorgen dat de koop wordt uitgesteld omdat je niet weet welke keuze je het beste kan maken. Daarom kun je hieronder alvast wat informatie en tips lezen zodat je een wat zekerder gevoel kan krijgen over het hele onderwerp.

Wat wil je?

Zoals het hierboven staat klinkt het een beetje onaardig misschien. Zo is het echter niet bedoeld. Eigenlijk geldt het namelijk voor alle dingen die je wilt aanschaffen. Je moet van tevoren goed bedenken wat je eigenlijk precies wilt. Voor een e-bike is dat niet anders. Bedenk dus voor jezelf waar de fiets aan moet voldoen. Is het een fiets voor korte ritjes of wil je hem gebruiken voor woon- werkverkeer. Wil je er lange of korte afstanden op afleggen? Wil je er alleen op fietsen of wil je ook dingen kunnen vervoeren. Het zijn allemaal vragen die van toepassing zijn op de eventuele keuze. Zo zijn er namelijk transport e-bikes en is ook de actieradius (de afstand die je ermee kan afleggen) voor elke fiets anders.

Advies inwinnen

Wees niet bang om advies in te winnen voor je tot de aankoop overgaat. Een specialist kan je namelijk alles vertellen over een e-bike. Zo heb je bij e-bikes bijvoorbeeld de keuze uit verschillende soorten motoren. Deze zijn bij verschillende typen fietsen op verschillende plekken geplaatst. Zo heb je bijvoorbeeld de middenmotor, voor- en achterwielaandrijving. Bij een middenmotor ligt de fiets anders op de weg dan bij voorwiel- of achterwielaandrijving. Over het algemeen is een e-bike met middenmotor een populaire keuze. Dit komt onder andere door de wegligging maar ook omdat de aandrijving natuurlijker voelt dan beide andere opties. Het enige nadeel kan zijn dat je de ketting/naaf wat vaker moet laten vervangen door een specialist. Maar dat moet niet een al te groot probleem zijn. Als je de fiets namelijk aanschaft is dat een behoorlijke uitgave, dit zal er waarschijnlijk ook voor zorgen dat je de fiets regelmatig voor een onderhoudsbeurt naar de fietsenmaker zal brengen zodat alles tip top in orde blijft.

Als laatste tip wil ik je meegeven verschillende fietsen uit te proberen. Op die manier kun je er het beste achter komen welke fiets echt jouw voorkeur heeft. Probeer (als het kan) meerdere fietsen op dezelfde dag te testen zodat je goed kan vergelijken!