Dit moet je weten over deelnemen aan een MKB energiecollectief

  • door
zakelijk energie vergelijken

Wanneer je als ondernemer op zoek bent naar een goede deal omtrent zakelijk energie vergelijken, is de kans groot dat je al eens iets hebt gelezen over een zogeheten energiecollectief. Een energiecollectief voor MKB’ers is een groep ondernemers die gezamenlijk bij één energieleverancier voor een lage prijs energie afneemt. Dergelijke collectieven worden geveild bij leveranciers, waarna de MKB’ers voor een voordelige prijs zakelijke energie kunnen krijgen. Dit klinkt voor zowel het energiebedrijf als de ondernemer als een gouden deal. Toch zijn er enkele nadelen van het energiecollectief voor MKB’ers waar je rekening mee moet houden wanneer je besluit om deel te nemen aan zo’n groep. In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Entree betalen voor MKB energiecollectief

Wist je bijvoorbeeld dat je als ondernemer eerst geld moet inleggen voordat je überhaupt mee mag doen met een MKB energiecollectief? Dat klinkt een beetje dubbel en dat is het eigenlijk ook: waarom zou je eerst geld moeten betalen voor iets waarmee je uiteindelijk geld kunt besparen? Het is goed om te weten dat niet ieder collectief deze regel heeft, maar een groot deel van de energiecollectieven hanteert deze voorwaarde wel. Check daarom altijd voor de zekerheid de kleine lettertjes voordat je in zee gaat met een dergelijk collectief. In de meeste gevallen ben je goedkoper uit wanneer je zelf aan de slag gaat met een energievergelijker. Op die manier kun je namelijk een hele goede energiedeal scoren waarmee je gemakkelijk geld kunt besparen. Op Minder.nl vind je een energievergelijker waarmee je binnen enkele minuten een topdeal vindt.

Geen aanbod op maat met collectief

Daarnaast is het goed om rekening te houden met het feit dat een energiecollectief altijd een pakket energie afneemt. Dat betekent dat iedereen in dat pakket dezelfde vorm van energie afneemt en er geen sprake is van energie op maat. Voor sommige ondernemers pakt dit voordelig uit: wanneer je veel stroom verbruikt en je in een collectief zit waarbij je daarvoor in verhouding minder hoeft te betalen, is dat een goede deal. Dit kan echter ook precies andersom werken: wanneer je veel minder stroom verbruikt dan het pakket dat je geleverd krijgt, betaal je eigenlijk voor energie die je niet verbruikt. Dat is hartstikke zonde van het geld. Ook hierbij geldt dat je met het vergelijken van zakelijke energie hoogstwaarschijnlijk een betere deal kunt pakken.

Nooit totaal aanbod van energieleveranciers

Tot slot moet je weten dat je bij een MKB energiecollectief nooit het gehele aanbod van energieleveranciers op je bordje krijgt voorgeschoteld. Dat komt omdat nooit alle beschikbare leveranciers van zakelijke energie meedoen aan dit soort collectieven. Soms zijn het zelfs heel weinig bedrijven die meedoen aan zo’n veiling, waardoor de concurrentie niet heel groot is. Misschien denk je dus dat je de beste deal op het gebied van energie te pakken hebt, maar wanneer niet alle energieleveranciers meedoen weet je dit eigenlijk nooit. We willen niet in herhaling vallen, maar ook hierbij geldt dat je beter zelf kunt zoeken naar de beste zakelijke energiedeal. Alleen op die manier weet je zeker dat je nooit te veel geld betaalt voor je energierekening van de zaak.