Financiële tips voor iedereen

  • door

Persoonlijke financiën beheren is misschien wel een van de belangrijkste vaardigheden die je niet echt leert op school. Economie op de middelbare school en de Economische studies focussen natuurlijk vooral op macro-economie. Maar er zijn juist veel jongeren die juist aangeven dat ze veel vragen hebben over persoonlijke financiële verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het betalen van belastingen of het krijgen van een hypotheek voor de aankoop van het huis. Daarnaast zijn persoonlijke financiën en leren binnen een budget te leven simpelweg ontzettend belangrijk voor mensen. Financiële stress creëert echtscheidingen, ongezonde leefgewoontes en een algeheel lager levensgeluk. Financiële stabiliteit is belangrijk dan heel veel geld verdienen. Om deze redenen bespreken we in dit artikel financiële tips voor iedereen.

Spaar eerst

Zorgen dat er elke maand geld overblijft om te sparen is ontzettend belangrijk. De eerste stap is om wat geld op te sparen om op die manier zorg je ervoor dat je wat geld op de bank hebt voor noodgevallen. Daarnaast wil je natuurlijk ook gaan sparen voor je de aanschaf van je huis en uiteindelijk een pensioen opbouwen. Stel dus een budget op waar je elke maand weet hoeveel je spaart en zet aan het begin van de nieuwe maand dit bedrag meteen op je spaarrekening. Op die manier zorg je ervoor dat je niet verleid wordt dit geld alsnog uit te geven. Wanneer je een spaarpotje voor noodgevallen hebt opgebouwd is het slim om geld te gaan investeren. Spaargeld wordt op de lange termijn door inflatie minder waard en daarom kun je het beste geld investeren in veilige lange termijn investeringen. Denk bijvoorbeeld aan een index fonds.

Huis kopen

Een van de grootste financiële investeringen die jonge mensen maken is de aanschaf van een huis. En het juiste huis kopen met een goed financieel plan kan een grote invloed hebben op je toekomstige financiële situatie. Wanneer je een huis gaat kopen wil je natuurlijk eerst financieel stabiel zijn. Dit betekent dat je genoeg spaargeld moet hebben en het liefst je studieschuld hebt afbetaald. De volgende stap is hypotheekrente vergelijken en de maximale hypotheek berekenen. He is niet verstandig om je droomhuis te gaan zoeken als je nog niet weet hoeveel huis je kunt kopen. Je wilt natuurlijk een huis kopen dat je mooi vindt maar houdt er rekening mee dat het ook een slimme investering moet zijn. Wanneer je na een aantal jaar naar een groter huis wilt dan is het fijn als je het oude huis met winst kunt verkopen.