Gehoorverlies: de oorzaken en wat je eraan kunt doen

  • door

Wist je dat 1 op de 10 Nederlanders gehoorverlies heeft? Je zult je vast wel eens afgevraagd hebben of je zelf aan gehoorverlies lijdt. Als je moeite hebt met het volgen van gesprekken en lage of hoge tonen slecht hoort, dan is er waarschijnlijk sprake van gehoorverlies. Als je het idee hebt dat je minder hoort dan eerst, dan kan het verstandig zijn om een gehoortest te doen. Misschien heb je wel een gehoorapparaat nodig.

De oorzaken

Er zijn diverse oorzaken voor gehoorverlies. Een van de grootste boosdoeners is natuurlijk overmatig lawaai.  Dit kan je gehoor ernstig en blijvend beschadigen. Het is daarom belangrijk dat je doorgaans je oren blijft beschermen als ze bloot gesteld worden aan luide omgevingen. Draag bijvoorbeeld ten alle tijden oordopjes tijdens concerten en festivals en zorg voor een volume begrenzing als je naar muziek in je oren luistert. De andere grote boosdoener is slijtage. Dit is helaas bijna niet te voorkomen voor de meeste mensen. Naarmate je ouder wordt, gaat je lichaam achteruit. Je ziet slechter, je hoort slechter. Aan slijtage kun je verder niet zoveel doen. Andere oorzaken voor gehoorverlies kunnen bepaalde hooraandoeningen zijn, zoals tinnitus en de Ziekte van Ménière.

Drie soorten slechthorendheid

Er zijn drie soorten slechthorendheid waarin je gehoorverlies kunt opdelen: 

  • De eerste is perceptieslechthorendheid. Hierbij is er sprake van verminderde waarneming of perceptie van geluid. Het probleem zit in het binnenoor, de auditieve hersendelen of de gehoorzenuw.
  • De tweede is geleidingsslechthorendheid. Hierbij is er sprake van geluid wat niet meer goed doorgegeven of geleid wordt. De geluiden kunnen het binnenoor niet meer bereiken. Dit probleem bevindt zich in het middenoor of uitwendige oor.
  • De derde en laatste is gemengd gehoorverlies. Hierbij is er sprake van beide bovengenoemde vormen van slechthorendheid: perceptie- en geleidingsslechthorendheid.

Gehoorapparaat

Mocht jij het idee hebben dat je gehoorverlies hebt? Dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te laten testen. Het kan namelijk zo zijn dat je een gehoorapparaat nodig hebt om weer goed te kunnen horen. Het gehoorapparaat kan echt een hoop voor je doen als je slechthorend bent. Toch onderschatten veel mensen hoe erg gehoorverlies je dagelijkse leven kan verstoren en trekken vaak te laat aan de bel. Een gehoorapparaat neemt de rol van het beschadigde deel van het oor over, waardoor diegene weer optimaal kan horen en zonder problemen weer kan deelnemen aan gesprekken. Er zijn tal van hoortoestellen beschikbaar met verschillende functies. De meest populaire is het gehoorapparaat in het oor. Deze is geliefd bij velen, omdat het bijna niet opvalt dat je een gehoorapparaat in hebt.