Hoe word je uitvaartverzorger?

  • door
uitvaart utrecht

Ben je geïnteresseerd in de uitvaartverzorging en wil je weten hoe je aan de slag kunt gaan als uitvaartverzorger? Als uitvaartverzorger heb je namelijk een afwisselende functie en je zult altijd nodig zijn. Je kunt als zelfstandige aan de slag, een onderneming beginnen en personeel aannemen of je kunt in loondienst bij een uitvaartverzorger.

De opleiding

Als je van plan bent om uitvaartverzorger te worden, dan kan dat op verschillende manieren. Zo kun je een interne opleiding volgen bij een uitvaartbedrijf of je kunt een externe opleiding volgen en na afronding hiervan aan de slag gaan als uitvaartverzorger. Een uitvaartverzorger is een vrij beroep en wordt vaak gedaan in de vorm van zelfstandig ondernemerschap. De meeste opleidingen tot uitvaartverzorger zijn op MBO+ niveau en duren ongeveer een jaar (20 lesdagen en 10 stagedagen). De opleiding is zowel geschikt voor onervaren als ervaren uitvaartverzorgers.

De wensen rondom een uitvaart

Vaak hebben mensen wensen rondom hun uitvaart. Als dit niet zo is of dit is niet vastgelegd, dan kunnen de nabestaanden de keuzes maken rondom de uitvaart van de overledene. Er zijn soms hele specifieke wensen waar je rekening mee moet houden als uitvaartverzorger. Sommige mensen willen echt specifiek hun uitvaart in Utrecht plaats laten vinden en sommigen hebben de wens om hun uitvaart in besloten kring te houden.

Verschillende functies

Als uitvaartverzorger moet je erg veelzijdig zijn, omdat je niet alleen te maken hebt met de formele taken, maar ook te maken hebt met nazorg en verdrietige mensen. Toch is het niet een somber beroep, omdat je er met leuke collega’s voor zorgt dat je mensen helpt en iets goeds doet.

Naast uitvaartverzorger bestaan er verschillende andere functies die je kunt uitoefenen binnen de uitvaartverzorging. Zo kun je kiezen voor overledenenzorg, waarbij je zorgt voor het overleden lichaam. Eerder was dit vaak een taak die uitvaartverzorgers op zich namen, maar tegenwoordig is dit meer een eigen apart beroep geworden. Je kunt verlieskundige of rouwbegeleider worden. Hierbij help je de nabestaanden met het rouwproces. Naast deze beroepen, kun je ook kiezen voor een verwant beroep waarbij je niet direct in contact staat met de overledene. Denk dan aan grafkistenmaker.