Hoe zit het ook alweer met de energietransitie?

  • door
LED spots kopen

De grootste uitdaging van onze generatie is zonder twijfel de klimaatverandering. Om de uitstoot van CO2 terug te dringen is een radicale energietransitie nodig. Hoewel zelfs partijen als Forum voor Democratie het bestaan van klimaatverandering inmiddels erkennen, stellen zij dat deze transitie dermate veel geld gaat kosten dat we het beter niet kunnen doen. Baudet constateert dat China plannen heeft voor de bouw van vijftig vliegvelden en minstens zoveel kolencentrales. Het is onzinnig om als klein kikkerlandje de portefeuille te trekken, terwijl de rest van de wereld zijn schouders ophaalt, aldus de voorman van FvD. Ik betwist deze stellingname. In deze blog leg ik uit waarom het ook voor een klein landje als Nederland goed is om vol in te zetten op een energietransitie.

De kwestie China

Thierry Baudet heeft gelijk dat China de komende jaren alleen maar meer CO2 zal uitstoten, ongeacht wat ‘wij’ doen. Wat hij vergeet te melden is echter dat China eveneens enorm aan het investeren is in duurzame energie. 36 procent van China’s energieverbruik bestaat inmiddels uit hernieuwbare bronnen zoals waterkracht, wind- en zonne-energie. Ter vergelijking, in Nederland is dit slechts 12 procent. Hiermee behoort Nederland tot de slechtst presterende landen in Europa. Het frame dat Nederland zich in de kosten steekt en de rest van de wereld niets aan klimaatverandering doet, is dus onjuist. Vergeleken met andere landen verzuimen we als Nederland op dit moment om ons eerlijke deel te doen. En dat is wel het minste wat we kunnen doen.

Wat kunnen we doen?

Het besef dat we harder aan de kar moeten trekken, lijkt gelukkig in Den Haag te zijn doorgedrongen. We bouwen enorme windmolenparken, zetten hele grasvelden vol met zonnepanelen en verminderen de snelheid op de snelheid op sommige stukken tot 100 kilometer per uur. In twee jaar is ons aandeel hernieuwbare energie spectaculair gestegen van 6,6 naar 12 procent. Om de kar nog verder uit de modder te trekken, is zowel op het niveau van de politiek als het niveau van het individu nog veel werk te doen. De politiek lijkt zoals gezegd wakker geschud. Vandaar dat ik deze blog eindig met een tip voor het individu. Ik kan je aanraden om zonnepanelen op het dak te liggen, maar dat ga je op dit luie moment achter de computer toch niet doen. In plaats daarvan adviseer ik een klusje van niks. Iets dat zó gepiept is. Draai je gloeilampen van de stroom en ga LED spots kopen. Doe het! Nu! Hup! Bestel ze!