Houten Speelgoed Duurzaam voor Milieu en Portemonnee

  • door

Vanaf 1940 lagen de eerste plastic poppen in de winkels. Na de tweede wereldoorlog werd er steeds meer speelgoed van plastic gemaakt. Dit omdat het goedkoper is als het maken van houten speelgoed. Het nadeel van plastic speelgoed is dat het veel kwetsbaarder is en bovendien ook gevaarlijk. In Azië gelden bijvoorbeeld andere regels over het gebruiken van plastic, uit onderzoek blijkt dan ook dat niet al het plastic speelgoed uit Azië gezond is voor kinderen. Houten speelgoed is daarom een goed alternatief om jouw kind een stukje plezier te geven.

Waarom kiezen voor Houten Speelgoed

Er zijn een aantal goede redenen om te kiezen voor houten speelgoed. Zoals je al kon lezen in de eerste alinea is er onderzoek gedaan naar plastic speelgoed uit Azië. In het plastic zijn stoffen gevonden die niet gezond zijn voor het kind. Dit komt omdat er in bijvoorbeeld China andere regels gelden voor het gebruik van deze stoffen. Daarnaast is houten speelgoed beter voor het milieu en gaat het langer mee omdat het veel sterker is. Kinderen gooien nogal eens met speelgoed, je ziet dan vaak dat er kleine onderdelen afbreken. Een kind kan dit bijvoorbeeld inslikken of zich snijden aan de scherpe randen. Hout breekt niet snel, het is dus veiliger en jij hoeft niet steeds nieuw speelgoed te kopen voor jouw kind. Je kunt het zelfs bewaren voor de volgende generatie, of de toekomstige kleinkinderen. Ook maakt plastic speelgoed meer geluid. Dit kan zorgen voor minder creativiteit, denk bijvoorbeeld aan het nabootsen van geluiden door het kind zelf. Dit kan erg belangrijk zijn voor de persoonlijke ontwikkeling.

Verschillende soorten

Er is van hout veel speelgoed te maken die goed zijn voor de ontwikkeling van het kind. Zo is er een houten teldoos die zorgt voor het leren tellen op een speelse manier. Ook is er de houten kralenstok die de fijne motoriek stimuleert. Daarnaast zijn er nog de houten regenboog en het houten dolfijn balansspel die het kind leren om vormen en kleuren te herkennen, maar ook de coördinatie en communicatie vaardigheden stimuleert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *