Je huis opruimen doe je zo!

  • door

Nu we waarschijnlijk allemaal veel thuis zitten begint het bij de meeste wel te kriebelen. Opruimdwang! Heel Nederland begint massaal op te ruimen en schoon te maken, want ja, wat moeten we anders met zoveel tijd doen? Dit opruimen lijkt misschien een erg goed idee totdat je hele huis overhoop ligt en je niet meer weet wat je met alle troep aan moet. Als je hier aan wilt beginnen is het dus handig om het opruimen geordend te doen. Je doet dit zodat je precies weet waar je aan toe bent aan het einde van de dag en waar je de volgende dag weer moet beginnen.

Plannen

Het wordt vaak verteld, maar met plannen is je leven een stuk minder chaotisch, logisch ook. Dit geld dus ook voor je huis opruimen. Het is je waarschijnlijk wel eens gebeurd dat je met goede moed begon aan opruimen, maar uiteindelijk de moed weer had opgegeven omdat je door de bomen het bos niet meer zag. Wat je met opruimen van tevoren kan doen is als eerst een dag uitzoeken. Plan een dag of meerdere dagen voor jezelf waarop je verder niks te doen hebt. Als je dit hebt gedaan dan kijk je welke plekken echt een opruimbeurt nodig hebben. Die overvolle boekenkast bijvoorbeeld. Schrijf voor de eerste dag op dat je deze wilt opruimen. Aan het einde van de dag kan je dan kijken of dit is gelukt. Zo ja dan zoek je een andere plek uit en zo nee, schrijf je deze voor de volgende dag ook op. Het is belangrijk niet allerlei plekken door elkaar op te ruimen, want dan raak je natuurlijk het overzicht kwijt.

Gooi het weg of geef het een plek

Tijdens dat opruimen kan het zo zijn dat je veel dingen tegenkomt waarvan je eigenlijk weet dat je deze niet nodig hebt. Gooi niet meteen alles weg, maar denk hier ook niet te lang over na. Het is slim om te bedenken of je dit in de toekomst nog nodig zal hebben of niet. Vaak hebben we de neiging om gekregen spullen te houden omdat we het zonde vinden om deze weg te doen, maar meestal hebben we aan kleine rommeltjes niets meer. Is dat het geval, dan mag het de prullenbak in. Maar als je spullen tegenkomt die je niet in huis nodig hebt , maar wel graag wilt bewaren doe stop deze dan bijvoorbeeld in kartonnen dozen. Op deze manier zijn ze bijvoorbeeld veilig opgeborgen op zolder en slingeren ze niet overal meer rond.

Schoonmaken

En als laatste komt natuurlijk het schoonmaken, want in die kast die jij al jaren niet hebt uitgeruimd ligt waarschijnlijk wel een laagje stof. Haal voor de zekerheid over al de opgeruimde spullen ook een doekje zodat je zeker weet dat die opgeruimde kast er weel tiptop uit ziet.