Wat kies je? Laminaat of pvc vloeren?

  • door

De vloer in je huis veranderen is een enorme aanpassing, zeker wanneer je er al woont. In een leeg huis is het leggen van een vloer natuurlijk een fluitje van een cent. Maar ook dan sta je voor flinke keuzes: kies je voor laminaat of pvc vloeren? Dat is van een aantal factoren afhankelijk en niet in de laatste plaats je smaak. Want die is en blijft heel persoonlijk. Ook het budget is belangrijk. Een laminaat vloer zal over het algemeen minder kosten dan een pvc vloer van dezelfde oppervlakte. Maar pvc is weer harder dan laminaat en zal daardoor langer mooi blijven. Al is het laminaat van nu veel beter dan het laminaat van een paar jaar geleden. Keuzes keuzes…

Laminaat en pvc vloeren zijn allebei prachtig

Voor dat is er weinig verschil. Het moet net je smaak zijn, maar beide soorten vloeren zijn er in zoveel verschillende dessins, dat dat haast niet anders kan. Met een laminaatvloer heb je te maken met een natuurproduct. De basis van deze vloer is hout. Dit kan er voor zorgen dat het nog iets gaat werken: iets krimpen bij droogte en iets uitzetten bij vocht. Bij pvc vloeren heb je dat probleem nooit. Pvc is een hard kunststof dat geen kant meer opgaat als het eenmaal is gelegd. Dit kun je meenemen in je overweging.

Zelf leggen of laten doen?

We zijn inmiddels zo ver dat we onze hand niet meer omdraaien voor het leggen van een laminaatvloer. De gereedschappen heb je waarschijnlijk wel in huis en anders kun je ze wel lenen bij de buren. Het leggen van een laminaatvloer is simpel en kost maar weinig tijd. Zeker nu een laminaatvloer niet meer verlijmd hoeft te worden ben je zó klaar. Met pvc vloeren ligt dat net even anders. Ook die kun je zelf leggen, maar omdat het materiaal harder is, is meer gespecialiseerd gereedschap wel beter. En dat heb je niet zomaar in huis. Ook wordt het zelf leggen van pvc vloeren door beginners echt afgeraden.

Kies wat bij je past

Uiteindelijk maakt het niet uit wat voor vloer je kiest, als deze maar past bij jou, je gezinssamenstelling en je interieur. Je kunt rekening houden met alle bovenstaande factoren of er zelf nog wensen en/of eisen aan toevoegen. Het doel is altijd hetzelfde: een mooie nieuwe vloer in je huis. Een vloer waar je weer jaren mee toe kunt en die er, ook na intensief gebruik, mooi uit blijft zien.