Laten we het eens hebben over palm oil deforestation

Tegenwoordig wordt voor voedselproducten en verzorgingsproducten palm olie gebruikt. Door de functionele kwaliteiten van palm olie is het een erg gewild gewas. Door de populariteit van het gewas worden veel plantages gemaakt om het gewas te kunnen verbouwen. Nu las ik dus laatst een stuk over ‘palm oil deforestation’ en dat het verbouwen van palm vruchten ook duurzaam kan. Door een duurzame werkwijze is er geen sprake meer van ‘palm oil deforestation’.  Ik ben de laatste tijd bezig mijn levensstijl te verduurzamen en daar hoort ook bij dat bewuster ben gaan kijken naar de producten die ik koop en eet. Dit was voor mij een reden om mij te verdiepen in ‘palm oil deforestation’ toen ik het voorbij zag komen.

 

Het voorkomen van ‘palm oil deforestation’

Ik heb veel verhalen gehoord dat palm olie plantages zorgen voor ontbossing, daarom ben ik ook zo benieuwd hoe het gewas verbouwd kan worden op een duurzame manier. Er zijn vele palmoliebedrijven die ontbossing tegen gaan en daar ook een beleid voor hebben. Het zou natuurlijk een mooie manier zijn om een gewas dat zo populair is op een duurzame manier te kunnen verbouwen. Zo kunnen we blijven genieten van de producten waarvoor palm olie gebruikt wordt, maar kunnen generaties na ons ook genieten van dezelfde producten. Maar hoe doen palmoliebedrijven dat dan verbouwen zonder ontbossen? Nou, wat ik er van begrepen heb is dat bedrijven niet nieuwe plantages gaan creëren. Het creëren van nieuwe plantages zou kunnen leiden tot ontbossing, omdat het mogelijk is dat daar bomen voor gekapt zouden moeten worden. Nee, de kunst zit hem in het hergebruiken van oude landbouwgronden. Je kan het zien als een soort wedstrijd tussen gewassen, waarbij de prijs de landbouwgrond is. Als het ene gewas voor meer producten gebruikt wordt en waardoor de vraag naar dit gewas stijgt, dan wordt dit gewas verbouwd op de landbouwgrond. Maar zodra er een ander gewas is wat populairder is, zoals palm olie, dan wint dit gewas de wedstrijd en mag het worden verbouwd op het stukje landbouwgrond. Ik kan mij goed voorstellen dat de vraag naar palm olie en het verbouwen van palm vruchten steeds populairder wordt door de goede eigenschappen van palm olie. Zo is het dus blijkbaar een heel efficiënt gewas. Dit zou ook een reden kunnen zijn om landbouwgronden te gaan herbestemming voor het verbouwen van palmvruchten.

 

Al met al vind ik het echt een goede zaak dat de productie van palm olie ook duurzaam kan. Er hoeft dus helemaal geen sprake te zijn van ‘palm oil deforestation’, het kan dus ook makkelijk zonder ‘palm oil deforestation’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *