Tips bij het aanschaffen van een boot

  • door
Boten

Een boot is natuurlijk een van de leukste dingen die je kan aanschaffen. Niks is beter dan lekker varen als het heerlijk weer is buiten. Zelfs als het wat minder weer is kan het nog bijzonder mooi zijn, met het wilde water om je heen. Het is alleen wel best een grote investering, omdat een boot vrij duur kan zijn. Daarom is het verstandig om van te voren flink wat onderzoek te doen over boten, en zeker te zijn over je aankoop. Wat het is bijzonder zonde als je een boot aanschaft, en het blijkt uiteindelijk een miskoop te zijn. Want dan ben je een hoop geld kwijt, en je kan hem ook niet heel makkelijk weer kwijt. Maar wat zijn nou wat handige dingen om te weten bij het aanschaffen van een boot?

De boot moet op het droge in de winter

Veel mensen weten dit al, maar voor de paar personen die dit nog niet wisten, is het heel belangrijk. Een boot kan namelijk niet het hele jaar door op je bewaarplaats liggen. Als het buiten gaat vriezen en je boot ligt nog in het water kan dit een hoop schade opleveren. Je moet daarom als het kouder begint te worden je boot op het droge bewaren. En hiervoor heb je een jachthaven nodig. Omdat deze jachthavens maar een gelimiteerd aantal plekken hebben, is het handig om hiervan te voren al wat onderzoek naar te doen. Wees niet bang, in principe zijn er genoeg plekken om je boot kwijt te kunnen. Maar toch kan het niet kwaad om hier vroeg bij te zijn, zodat je het zeker weet. Je boot daar plaatsen kost overigens ook geld, dus dat komt weer bij de kosten van een boot.

Weet hoe je de boot kan repareren

Het is opzich niet een vereiste, maar het kan wel handig zijn om zelf wat verstand te hebben van hoe je de boot kan maken mocht er iets mee gebeuren. Natuurlijk voor de grote problemen is het altijd slim om professionele hulp in te schakelen. Want straks maak je het een stuk erger in plaats van beter. Maar voor de wat kleinere problemen heb je vaak geen hulp nodig. Een scheurtje in de boot is bijvoorbeeld makkelijk te fixen met epoxy lijm of iets dergelijks. Als je hiervoor meteen een professional inhuurt, kost dat alleen maar weer extra geld. En aangezien een boot al genoeg geld kost, kan het geen kwaad om hier wat geld op te besparen!