Veilig werken in de zorg!

  • door

Zorgbaan

Werken in de zorg is een passie die je moet kunnen voelen om dit werk  goed te kunnen doen. Het is hard werken, veel gezeur en hoge druk achter de diensten. Je werkt vaak onregelmatig en moet er tegen kunnen dat je bij calamiteiten snel wordt opgeroepen. Echt, het is een harde wereld, de wereld van de zorg, maar anderzijds zo dankbaar werk. Zo een patiënt die jouw zorg waardeert en helemaal opbloeit als je binnen komt lopen, maakt alles helemaal waard. Echter moet je wel zorgen dat je goed op jezelf let bij banen als deze. Oververmoeidheid ligt snel op de loer, met alle gevolgen van dien. Daarnaast zal je goed voor jezelf moeten zorgen, zowel fysiek als mentaal. Ik ben natuurlijk een oude rot in dit vak, dus ik kan daar behoorlijk wat over vertellen. Maar voor de nieuwe, jongere verplegers onder ons is dit vaak nog een erg lastig en grijs gebied. Daarom heb ik wat tips op een rijtje gezet om een succesvolle carrière in de zorg tegemoet te kunnen gaan!

Tips

Daar komen ze:

  • Zorg dat je, zo goed als dat lukt door de onregelmatige diensten, een redelijk stabiel slaapritme hebt. Soms zal je op een andere tijd moeten slapen, maar probeer in ieder geval elke nacht de 8 uur wel aan te tikken. Dit zorgt ervoor dat je voldoende uitgerust bent voor je werk maar ook nog tijd over houdt voor je sociale leven of andere verplichtingen.
  • Zorg goed voor je eigen lijf. Je bent een groot deel van de tijd enorm aan het rennen en dat kan ervoor zorgen dat je last krijgt. Ook til je natuurlijk best veel, wat je rug helemaal niet zo fijn vindt. Verdiep je dus in ergonomisch tillen en bewegen: til vanuit je benen en niet vanuit je rug. Daarnaast zorgt goed schoeisel ervoor dat je een betere houding hebt en minder klachten zult krijgen. Ik heb zelf Ara schoenen met inlegzolen. Deze zitten stevig, bieden mij veel steun en geven mijn voeten voldoende lucht. Ik raad ze iedereen aan.
  • Vergeet niet af en toe ook gewoon te ontspannen. Je lichaam goed verzorgen is belangrijk, maar ook je mentale gesteldheid mag zeker niet vergeten worden! Doe soms een avondje niks, ga lekker puzzelen of pak een dagje in de wellness. Je werkt er immers hard genoeg voor!

Door goed voor je lichaam en je geest te zorgen kan je nog heel wat jaartjes mee. Veel plezier in dit prachtige vakgebied!