Verschillende manieren van leren

Je hele leven lang ben je bezig met leren. Op school, op het werk, op straat, in het dagelijks leven: iedere dag leer je wat bij. Dat is goed, want als we dat niet meer zouden doen, zou het maar saai zijn. Bovendien is school niet de enige plek meer om te leren. Je kunt tegenwoordig overal waar je maar bent lessen volgen en daarentegen hoef je dus niet meer in de schoolbanken te zitten om iets te leren: dat noemen we informele scholing. Dat gebeurt dus in het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan tanken en fietsen. Maar wat is nou precies het verschil tussen formele, informele en non-formele scholing? Je leest het in dit blog!

Formele scholing

Formele scholing, oftewel formele educatie of georganiseerd leren, betekent leren op een gestructureerde manier binnen een organisatie met als einddoel een bepaald niveau en/of diploma te behalen. Denk aan de basis- en middelbare school en het hoger onderwijs. Je gaat dus naar een plek toe om daar, van een gediplomeerde docent, onderwijs te krijgen. De lesstof is vooraf bepaald en is voor iedereen hetzelfde. De leraar bespreekt en legt de stof uit en uiteindelijk maak je een toets. Hiermee wordt gekeken hoe goed jij de stof beheert. Op basis van de gegeven antwoorden in het examen, krijg je een cijfer. Hieruit kan worden afgeleid hoe goed jij de stof beheerst. De lesstof, lesmethoden en manier van toetsen zijn over het algemeen vastgesteld en goedgekeurd door de overheid.

Non-formele scholing

Ook non-formele scholing is een manier van georganiseerd leren. Echter, hierbij heeft het individu meer keuze als het goed om wat hij of zij wilt leren. Denk bijvoorbeeld aan cursussen en trainingen. De overheid speelt hier ook een kleinere rol in als het gaat om eisen en resultaten. Overigens krijg je bij non-formeel leren geen standaard lespakket voorgeschoteld dat vooraf al bepaald was. In plaats daarvan kies je een cursus of training dat echt bij jou past en waar jij wat aan hebt, om zo bijvoorbeeld je kennis of vaardigheden op een bepaald gebied te verhogen.

Informele scholing

Tanken, fietsen, veters strikken, koken… het zijn allemaal dingen die je in het dagelijks zelf leert of door anderen aangeleerd krijgt. Dit is een manier van leren dat dus nooit getoetst wordt: het gebeurt namelijk informeel en veelal tot zekere hoogte onbewust in het dagelijks leven. Informele scholing wordt ook wel ”leren door ervaren” genoemd. Je ziet of hoort wat en bewust of onbewust neem je dat over. Op https://stichting-leerkracht.nl vind je meer informatie over de verschillende manieren van leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *