Wat heb je nodig om boer te worden?

  • door

Ik ben geboren niet ver buiten de stad, maar dat leventje heeft mij eigenlijk nooit echt getrokken. Toen het allemaal iets te zwaar werd hier, ben ik naar mijn oom gegaan voor een paar maanden. Hij is een boer en heeft zijn eigen boerderij. Ik dacht dat de frisse lucht en het harde werk mij wel goed zou doen, maar het deed meer dan dat! Het liet mij verliefd worden op het leven als een boer. Ik heb in die tijd een paar tips opgepakt die het bestaan als boer kunnen realiseren.

Wees er zeker van

Het boerenbestaan, zeker in de eerdere jaren, zal waarschijnlijk meer geld kosten dan opleveren. Er moeten veel dingen gekocht worden, zoals tractoren en andere landbouwmachines. Deze zullen niet goedkoop zijn. Verder is het ook hard werken in alle weersomstandigheden. Het is belangrijk om de beslissing echt goed door te denken, anders zal alles voor niks geweest zijn. Niet iedereen is fysiek in staat om het werk te doen. Wees je hier van bewust.

Leer over het vak

Natuurlijk is de landbouw een groot deel van boer zijn. Het is dus belangrijk dat je hier alles van weet als je een boer wilt worden. De absolute basis, vooral goed om te kijken of het een optie is, is om even wat op het internet of in boeken op te zoeken. Een beetje informatie over landbouw en het vak als boer kan de keuze om boer te worden makkelijker maken. Als je er al iets zekerder van bent, is het altijd een goed idee om een paar dagen of weken mee te draaien met een boer. Zo kun je precies zien wat het werk inhoudt en hoe alles werkt.

Er bestaan opleidingen tot boer. De opleidingen duren drie tot vier jaar en zijn er praktisch ingesteld, zoals verwacht. Bij vele opleidingen leer je over alle verschillende aspecten van het boerenbestaan, zo ook het houden van vee.

Dingen die je nodig zult hebben

Als je hebt besloten om boer de worden, zijn er een paar dingen vitaal: goede grond, een plek om te wonen, en landbouwmachines. De goede, vruchtbare grond en de boerderij zijn vaak samen te vinden. Dit zal ook niet erg moeilijk zijn. Het aanschaffen van landbouwmachines zal niet al te moeilijk zijn, maar het kan wel een aardig centje kosten. Verder zijn er alleen nog zaadjes en motivatie nodig en je bent klaar om te gaan!

Waarom zou je boer worden?

Misschien vraag je je nu af, ‘waarom zou ik nog boer worden?’ De voldoening en trots bij het zien van het groeien van plantjes, groente en dieren (die jij hebt verzorgd!) is groot. Het geeft een heel lekker gevoel, elke dag weer. Daarnaast is het natuurlijk ook erg gezond om dagelijks in de buitenlucht te zijn. Als laatst is het goed om op te merken dat verveeldheid er niet in zit: elke dag is anders!