Wat te doen als je hond vlooien heeft?

Iedere hond heeft er weleens last van: vlooien. Wanneer je hond vlooien heeft is het belangrijk om daar snel wat aan te doen. Ze zorgen namelijk voor jeuk, irritaties en daarnaast kunnen ze honden met lintwormen besmetten. Dat is niet fijn voor jou en je hond. Wat zijn vlooien eigenlijk voor beestjes? Hoe herken je ze en hoe kun je ze voorkomen bij je huisdier? In dit blog lees je daar meer over.

Vlooien

Vlooien zijn bloedparasieten van gewervelde dieren. Ze verstoppen zich tussen de lichaamsbeharing van hun gastheer. De kattenvlo (Ctenocephalides felis) komt het meest voor in Nederland en kan ook voorkomen bij mensen en honden. Je kunt vlooien herkennen als roodbruine of zwarte beestjes van een paar mm groot. Vlooien worden nooit groter dan 1 cm. Wanneer je hond veel aan het krabben is en af en toe ineens opspringt is de kans groot dat hij vlooien heeft. Je kunt dit checken met een vlooienkam of door tussen de haren te kijken. Heeft je hond roodachtige plekken? Dan zijn dat waarschijnlijk irritaties van vlooienbeten.

Vlooien bestrijden

De meest voorkomende manier om vlooien te bestrijden bij een huisdier is het gebruiken van een vlooienband. Bij Vlooien hond kun je ook kiezen voor een behandeling met anti-vlooienshampoo of vlooiendruppels. Alle drie de middelen zijn effectief en makkelijk te gebruiken. Je kunt je het best even laten adviseren door de dierenarts of hulp vragen bij de dierenwinkel zodat je weet welk middel het best bij je hond past. Bij een acute vlooienbesmetting werkt bijvoorbeeld vlooienshampoo heel goed. Een vlooienband behoudt weer veel langer zijn werkzaamheid en kan dus ook heel geschikt zijn als oplossing.

Vlooien voorkomen

Wanneer je je hond hebt behandeld tegen vlooien is het belangrijk dat je voorkomt dat je hond weer wordt besmet. Je moet namelijk niet vergeten dat alle vlooieneitjes zich bevinden in de omgeving van de hond. Daarom is het belangrijk dat je het huis heel goed stofzuigt. Denk hierbij vooral aan kleine kieren en gaten. Dat zijn de plekjes waar de meeste vlooien(eitjes) zich waarschijnlijk bevinden. Gooi daarna de stofzuigzak meteen weg en doe dit voorzichtig. De vlooien in de zak leven namelijk nog steeds. Wat ook kan helpen, is om een stuk vlooienband in de stofzuigzak te stoppen. Tot slot is het verstandig om vloerkleden en de hondenmand buiten uit te kloppen en kussens en dekentjes heet te wassen, zodat alle vlooien en vlooieneitjes doodgaan. Blijf ook je hond controleren op vlooien met een vlooienkam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *