Zo zorg je ervoor dat spelfouten verleden tijd zijn

  • door

Je kent het vast wel. Het is tijd om een belangrijk project in te leveren voor je studie of je stuurt een sollicitatiebrief naar die baan die je zo graag wilt. In beide gevallen zorgen taalfouten voor een negatiever beeld. Dit is onnodig, vandaag de dag zijn er tal van manieren om spelfouten uit je tekstbestanden te krijgen. In dit artikel ga ik over deze manieren vertellen. Dit gaat ervoor zorgen dat spelfouten voor jou verleden tijd zijn. 

Gebruik de spellingscontrole van Microsoft Words

Het is natuurlijk een eenvoudige tip en hier had je waarschijnlijk ook zelf aan gedacht. De spellingscontrole van Microsoft Words werkt vrij goed. Hierdoor worden eenvoudige fouten als een dubbele letter waar dit niet hoort rood onderstreept. Door de overbodige letter weg te halen los je de spellingsfout op. De rode onderlijn zal dan ook meteen verdwijnen. Deze spellingscontrole vind je ook bij Google Docs. Het nadeel van de spellingscontrole bij Google Docs is dat deze vaak woorden loskoppelt wanneer dit 1 woord is. Deze is dus minder accuraat, maar doet wel zijn werk.

Laat je tekstbestand nakijken door iemand anders

Wanneer je lang bezig bent met je tekst krijg je een bepaalde tunnelvisie voor je bestand. Dit zorgt ervoor dat je over spellingsfouten heen leest. Ook zul je enkele fouten hebben gemaakt in de zinsopbouw. Wanneer iemand anders het tekstbestand leest zullen er een hoop spellings- en zinsopbouwfouten uit worden gehaald. Verder deel je de kennis van het tekstbestand ook met degene die het nakijkt. Zo wordt het dus een win-win situatie. 

Bij twijfel Google dan altijd het woord

Wanneer je twijfelt over een woord in je tekstbestand is het altijd aan te raden om dit woord te Google. Wanneer je een woord fout intypt in Google krijg je een melding met ‘bedoel je’. Hierachter staat vervolgens het woord goed getypt. Zo kan je er zeker van zijn dat het woord dat Google aangeeft juist is. Met deze methode voorkom je onnodige spellingsfouten. Helaas werkt deze methode niet op het gebied van zinsopbouw. 

Laat je tekstbestanden nakijken door een professionele partij

Je kan het nakijken van je tekstbestand uitbesteden aan een professionele partij. Door dit te doen ben je er zeker van dat je tekstbestand geen spellingsfouten bevatten. Dit is natuurlijk slim om te doen wanneer jij wilt opvallen met je sollicitatiebrief of je scriptie inlevert voor je studie. Deze professionele partijen reageren vaak al binnen 24 uur en hebben een expertise in het nakijken van sollicitatiebrieven en scripties.